En inglés
Although dairy control is a widely used tool in herds with numerous animals (mainly cows), it is often neglected in small farms. The aim of the present work was to select the most suitable animals for milk production using dairy control and multivariate statistics. Results indicate a great dispersion of the data as a consequence of milk production variation from each goat. These results demonstrate the need to identify and select the most productive animals in order to have a selected and controlled flock. The analysis of hierarchical conglomerates showed that the herd can be divided into three groups: Cluster 1 is integrated by 31 goats with the highest productive parameters, above the herd average and together produce 59.1% of the accumulative milk yield; Cluster 2 consists of 24 animals whose production parameters are close to the current average of the herd and accumulates 27.7% of milk production and Cluster 3 groups animals with the lowest production. From the results obtained, it was possible to make the selection of the 55 most productive animals for milk production. This represents 64.70% of the herd and they are responsible for 86.8% of the total milk production.
En español
Si bien el control lechero es una herramienta ampliamente utilizada en rebaños con gran cantidad de animales (principalmente vacas), no se utiliza en pequeñas explotaciones como las que pertenecen a la agricultura familiar. El objetivo del presente trabajo fue seleccionar los animales más aptos para la producción de leche de cabra en un sistema de la agricultura familiar, utilizando control lechero y estadística multivariada. Los resultados indican una gran dispersión de los datos como consecuencia de la variación de la producción de leche de cada cabra; estos resultados demuestran la necesidad de identificar y seleccionar los animales más productivos para tener un rebaño controlado. El análisis de conglomerados jerárquicos mostró que el rebaño se puede dividir en tres grupos: el conglomerado 1 está integrado por 31 cabras con los parámetros productivos más altos, por encima del promedio del rebaño y en conjunto producen el 59,1% de la producción de leche acumulada; el Clúster 2 está formado por 24 animales cuyos parámetros productivos se acercan a la media actual del rebaño y acumula el 27,7% de la producción de leche y el Clúster 3 agrupa a los animales de menor producción. A partir de los resultados obtenidos se pudo realizar la selección de los 55 animales más productivos para la producción de leche. Esto representa el 64,70% del hato y son responsables del 86,8% de la producción total de leche.