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dc.date.accessioned 2020-10-02T18:13:25Z
dc.date.available 2020-10-02T18:13:25Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.uri http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/106032
dc.description.abstract The present study was undertaken to find yeast strains with high pectinolytic activity. Yeast strains isolated from citrus fruits, were screened for pectinase production. The species with the best pectinase activity was selected to evaluate their ability to produce pectic enzymes by submerged fermentation processes. The effect of different carbon sources on polygalacturonase (PGase) production was studied. Different vegetable tissues were used for tests of maceration with the crude enzyme extract. Among 154 yeast strains isolated, yeast Nº 111 was positive for pectinase activity and was identified as Geotrichum sp. Maximum PGase production obtained was 90.7 EU/ml when this yeast grown in shake flasks under the presence of glucose and citrus pectin as carbon sources. All tissues studied were macerated by the enzyme extract, microscopic examination showed a suspension of loose single cells. Lysis of cells was not observed. en
dc.description.abstract El objetivo del presente trabajo fue el aislamiento de cepas de levaduras con buena actividad pectinolítica. Las levaduras aisladas a partir de frutas cítricas fueron seleccionadas en base a sus actividades pectinolíticas. Se evaluó la capacidad de producción de enzimas pécticas por fermentación en medio líquido de la levadura con mayor actividad pectinolítica. Se estudió la influencia de diferentes fuentes de carbono sobre la producción de poligalacturonasa (PGasa) y la capacidad macerante de los extractos enzimáticos sobre tejidos vegetales. De 154 levaduras aisladas, la cepa Nº 111 mostró actividad pectinolítica y fue identificada como Geotrichum sp. La máxima producción de PGasa obtenida fue de 90,7 EU/ml, cuando esta levadura creció en medio líquido con glucosa y pectina de citrus como fuentes de carbono. Los tejidos vegetales estudiados fueron macerados por el extracto enzimático. El examen microscópico mostró células simples liberadas, no observándose lisis por destrucción de la pared celular. es
dc.format.extent 26-31 es
dc.language es es
dc.subject Geotrichum sp. es
dc.subject Screening of yeasts es
dc.subject Polygalacturonase es
dc.subject Maceration es
dc.subject Selección de levaduras es
dc.subject Poligalacturonasa es
dc.subject Maceración es
dc.title Selección de cepas de levaduras productoras de enzimas pécticas es
dc.title.alternative Screening of yeast strains with pectinolytic activity en
dc.type Articulo es
sedici.identifier.uri https://www.fceqyn.unam.edu.ar/recyt/index.php/recyt/article/view/592 es
sedici.identifier.issn 1851-7587 es
sedici.creator.person Martos, María Alicia es
sedici.creator.person Zubreski, Emilce R. es
sedici.creator.person Velázquez, Gabriela S. es
sedici.creator.person Martínez Vázquez, Francisco es
sedici.creator.person Benassi, Fernando O. es
sedici.creator.person Hours, Roque Alberto es
sedici.subject.materias Biología es
sedici.subject.materias Química es
sedici.description.fulltext true es
mods.originInfo.place Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales es
sedici.subtype Articulo es
sedici.rights.license Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)
sedici.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
sedici.description.peerReview peer-review es
sedici.relation.journalTitle Revista de Ciencia y Tecnología es
sedici.relation.journalVolumeAndIssue vol. 9, no. 1 es


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