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dc.date.accessioned 2021-08-19T16:50:56Z
dc.date.available 2021-08-19T16:50:56Z
dc.date.issued 1990
dc.identifier.uri http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/122996
dc.description.abstract Se analizó el comportamiento cultural y patogénicos de 8 aislamientos de Septoria tritici obtenidos a partir de hojas de trigo colectadas en el campo e infectadas naturalmente. Los diversos aislamientos monospóricos pueden diferenciarse en cultivo artificial por su aspecto, la producción de esporas, la presencia o ausencia de micelio, y el color y la frecuencia de saltaciones observadas en las colonias. Las cepas varían tanto en la abundancia como en el tipo de las esporas producidas bajo condiciones similares. Además de las picnidiosporas de forma y tamaño típicos de la especie, algunas cepas produjeron sólo esporas libres muy pequeñas (microsporas), y otras, macro y microsporas dentro des picnidios. Los tipos culturales predominantes de los aislamientos fueron 5: - estromático (mayor frecuencia), - albino pulverulento, - levaduroide, - mixto y - miceliar. Estos tipos culturales, en algunos casos no se mantuvieron estables a través de 3 generaciones de subcultivos. Las inoculaciones efectuadas sobre plantas de trigo en invernáculo, revelaron diferencias altamente significativas en la patogenicidad de ciertas cepas. Se encontró una relación entre las características culturales de los aislamientos y la severidad de la enfermedad: los aislamientos de tipo albino y levaduroide fueron los menos virulentos, tanto sobre variedades resistentes como susceptibles. La presente, constitutíye la primer cita de la presencia de esta clase de microsporas de S tritici. es
dc.description.abstract This study analyzed the cultural and pathogenic behavior of S tritici isolates from wheat leaves infected and collected in the field. When cultured artificially, monosporic isolates were differenciated in aspect, spore production, presence or absence of mycelium, and in color and frequency of saltation observed in the colonies as shown in table I. The characteristics noted led to the classification of the cultures as mycelial (M), typical (stromatic-pycnidial) (T) (the most frequent), powdery albino (A), yeast-like (Y) and mixed (Mx). In some cases these cultural types, though pure, did not remain stable after three subculture generations. The variants from the parental type appeared patches or sectorings of the yeast-like and/or the mycelial type. Sometimes these appeared in the first generation, some others in the third generation, with a low frequency of appearance with respect to the parental type. In the greenhouse, inoculation in the form of wheat plants revealed highly significant differences in the pathogenicity of some strains. Correlation of the mean percentages of pycnidial coverage showed a significant difference in isolate pathogenicity levels in the same cultivar and within cultivars. Thus, the existence of physiologic specialization in S tritici is again confirmed. A relationship was found between the isolates' cultural characteristics and the disease severity: the albino and yeast-like isolates were the least virulent for both the resistant and susceptible cultivars. Under similar conditions the strains varied in spore abundance as in the spore type produced . Besides pycnidiospores with shape and size characteristics of the species, some strains produced only very small free spores (microspores), and some others macro and microspores within pycnidia (table III). Microspores produced in vivo were much smaller than those obtained artificially. This is the first report regarding this type of microspore in S tritici. en
dc.format.extent 641-648 es
dc.language es es
dc.subject Microspora es
dc.subject Septoria tritici es
dc.subject Aislamiento es
dc.subject Microspore es
dc.subject Isolates es
dc.title Características morfológícas y patogénicas de aislamientos de Septoria tritici Rob ex Desm es
dc.title.alternative Morphological and pathogenic characteristics of isolates of Septoria tritici Rob Ex Desm en
dc.type Articulo es
sedici.identifier.other doi:10.1051/agro:19900804 es
sedici.identifier.issn 0249-5627 es
sedici.identifier.issn 1297-9643 es
sedici.creator.person Perelló, Analía Edith es
sedici.creator.person Cordo, Cristina Alicia es
sedici.creator.person Alippi, Héctor E. es
sedici.subject.materias Ciencias Agrarias es
sedici.description.fulltext true es
mods.originInfo.place Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales es
sedici.subtype Articulo es
sedici.rights.license Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
sedici.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
sedici.description.peerReview peer-review es
sedici.relation.journalTitle Agronomie es
sedici.relation.journalVolumeAndIssue vol. 10, no. 8 es


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