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dc.date.accessioned | 2020-05-29T13:17:58Z | |
dc.date.available | 2020-05-29T13:17:58Z | |
dc.date.issued | 2018-06 | |
dc.identifier.uri | http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/97006 | |
dc.description.abstract | Se estudian evidencias históricas sobre el cultivo del “amba’y”, Cecropia pachystachya (Urticaceae) en ámbitos domésticos de comunidades guaraníes y su reemplazo por el “ricino”, Ricinus communis (Euphorbiaceae), cuyo cultivo constituye aún una práctica corriente. Información obtenida sobre los usos del ricino y sobre el origen mítico del amba’y aportan información útil para lograr una aproximación etimológica al fitónimo “amba’y” alternativa a las propuestas previamente por León Cadogan. | es |
dc.description.abstract | This work studied the historical evidence of the cultivation of “amba’y”, Cecropia pachystachya (Urticaceae) in domestic areas of Guarani communities and its replacement by the castor bean or “ricino”, Ricinus communis (Euphorbiaceae), whose cultivation is a current practice. Information obtained on uses of castor bean and on the mythical origin of the amba’y is useful to achieve an etymological approximation to the name “amba’y” alternative to those previously proposed by León Cadogan. | en |
dc.format.extent | 23-30 | es |
dc.language | es | es |
dc.subject | Cecropia (Planta) | es |
dc.subject | Etimología | es |
dc.subject | Etnobotánica | es |
dc.subject | Ricinus | es |
dc.title | El cultivo del ricino y el amba’y en comunidades guaraníes del Nordeste Argentino, aproximación etnobotánica de su historia y cosmología | es |
dc.title.alternative | The cultivation of the castor bean and the amba’y in Guarani communities of the Argentine Northeast, ethnobotanical approach of their history and cosmology | en |
dc.type | Articulo | es |
sedici.identifier.uri | https://ri.conicet.gov.ar/11336/89691 | es |
sedici.identifier.uri | https://revistas.unne.edu.ar/index.php/bon/article/view/2983 | es |
sedici.identifier.other | http://dx.doi.org/10.30972/bon.2712983 | es |
sedici.identifier.other | hdl:11336/89691 | es |
sedici.creator.person | Keller, Hector Alejandro | es |
sedici.creator.person | Pirondo, Analía | es |
sedici.creator.person | Stampella, Pablo César | es |
sedici.subject.materias | Botánica | es |
sedici.description.fulltext | true | es |
mods.originInfo.place | Laboratorio de Etnobotánica y Botánica Aplicada | es |
sedici.subtype | Articulo | es |
sedici.rights.license | Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) | |
sedici.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | |
sedici.description.peerReview | peer-review | es |
sedici.relation.journalTitle | Bonplandia | es |
sedici.relation.journalVolumeAndIssue | vol. 27, no. 1 | es |