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dc.date.accessioned 2020-06-25T18:22:19Z
dc.date.available 2020-06-25T18:22:19Z
dc.date.issued 2018-02
dc.identifier.uri http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/99175
dc.description.abstract Introduction. Lead is a toxic metal which, even at low blood levels, can alter normal neurodevelopment in children, so no blood lead level is acceptable. Lead absorption from diet accounts for the highest contribution to blood lead levels in the population who is not exposed to contaminated environments or because of their occupation. The objective of this study was to determine the contribution of diet to lead exposure among children aged 1 to 7 years who attended Hospital de Niños de La Plata for health check-ups. Population and methods. The study was conducted between June 2015 and May 2016. A questionnaire on the frequency of food intake was administered to 91 children whose average age ± standard deviation was 3.0 ± 1.7 years, and foods included in the analysis were selectedbased on this questionnaire. Selected foods were purchased from different regional stores. Composite samples were made up of different food groups. Lead levels corresponding to each food group were determined and, finally, the daily intake of lead was estimated for the studied population. Results. The daily intake of lead was 138 µg/day. The food groups with the higher intake rates were processed meat products (15.4%), bakery products (14.8%), milk (12.5%), and meat (11.7%). Conclusions. Children aged 1 to 7 years attending a public hospital in La Plata have a lead burden from dietary intake of 138 µg/day. en
dc.description.abstract Introducción. El plomo es un metal tóxico, que, aun en bajas concentraciones sanguíneas, es capaz de alterar el normal desarrollo neurológico de los niños, por lo que no existe un nivel aceptable de plombemia. La absorción de plomo de los alimentos es la mayor contribución a los niveles de plombemia de la población no expuesta laboralmente o a ambientes contaminados. El objetivo fue determinar la contribución dietaria a la exposición al plomo en niños de 1 a 7 años de edad que concurrían por controles de salud al Hospital de Niños de La Plata. Población y métodos. El estudio se realizó entre junio de 2015 y mayo de 2016. Se realizó un cuestionario de frecuencia de consumo de alimentos sobre 91 niños cuya edad promedio ± desvío estándar fue de 3,0 ± 1,7 años, sobre la cual se seleccionaron los alimentos por analizar. Se compraron los alimentos seleccionados en diversos comercios de la región. Se armaron muestras compuestas de diversos grupos de alimentos. Se determinó la concentración de plomo en los grupos de alimentos y, finalmente, se estimó la ingesta diaria de plomo de la población estudiada. Resultados. La ingesta diaria de plomo fue de 138 µg/día.Los grupos de alimentos que tuvieron mayor contribución fueron los productos cárnicos procesados (15,4%), los panificados (14,8%), la leche (12,5%) y la carne (11,7%). Conclusiones. Los niños de 1 a 7 años que concurren a un hospital público de La Plata tienen una carga de plomo en la dieta de 138 µg/día. es
dc.format.extent 14-20 es
dc.language en es
dc.subject lead es
dc.subject Children es
dc.subject diet es
dc.title Contribution of diet to lead exposure among children aged 1 to 7 years in La Plata, Buenos Aires en
dc.title.alternative Contribución de la dieta a la exposición al plomo de niños de 1 a 7 años en La Plata, Buenos Aires es
dc.type Articulo es
sedici.identifier.uri https://www.sap.org.ar/docs/publicaciones/archivosarg/2018/v116n1a05e.pdf es
sedici.identifier.other http://dx.doi.org/10.5546/aap.2018.eng.14 es
sedici.identifier.issn 1668-3501 es
sedici.creator.person Martins, Enrique Francisco es
sedici.creator.person Malpeli, Agustina es
sedici.creator.person Asens, Daniel Alejandro es
sedici.creator.person Telese, Luis Horacio es
sedici.creator.person Fasano, María Victoria es
sedici.creator.person Vargas, Vania es
sedici.creator.person Tavella, Marina es
sedici.creator.person Colman Lerner, Jorge Esteban es
sedici.subject.materias Ciencias Exactas es
sedici.subject.materias Salud es
sedici.description.fulltext true es
mods.originInfo.place Facultad de Ciencias Exactas es
mods.originInfo.place Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas es
mods.originInfo.place Centro de Investigaciones del Medioambiente es
sedici.subtype Articulo es
sedici.rights.license Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
sedici.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
sedici.description.peerReview peer-review es
sedici.relation.journalTitle Archivos Argentinos de Pediatría es
sedici.relation.journalVolumeAndIssue vol. 116, no. 1 es
sedici.relation.isRelatedWith http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/99171 es


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