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dc.date.accessioned 2020-07-16T17:26:49Z
dc.date.available 2020-07-16T17:26:49Z
dc.date.issued 2017-12
dc.identifier.uri http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/100906
dc.description.abstract Diet influences fatty acid composition of meat in monogastric animals; increasing essential fatty acids of meats would improve its nutritional quality for human consumption. The objective of the present research was to estimate the lipid profile of commercially-raised caimans, and to evaluate if addition of flaxseed into diet improves n-3 fatty acids concentration in meat. Caimans were randomly assigned to three treatments: regular food; addition of 10% whole flaxseed; and addition of 10% mashed flaxseed. Diet composition affected fatty acid profiles in the meat, and differences were more evident between control and mashed flaxseeds. Caiman meat presents a healthy fatty acid profile for human consumption and an ideal ratio n-6 / n-3. Addition of mashed flaxseeds to diet improves caiman meat qualities, by reducing the concentration of saturated fatty acids, and increasing concentration of oleic, and α-linolenic fatty acids. en
dc.description.abstract La dieta influye en la composición de los ácidos grasos de la carne de los animales monogástricos; incrementar los ácidos grasos en las carnes para consumo humano, mejoraría su calidad nutricional. En este estudio, se conoció el perfil lipídico de la carne de caiman comercializada, y se evaluó si la adición de semillas de lino a la dieta mejoraría la concentración de ácidos grasos n-3 en la carne. Los caimanes fueron asignados aleatoriamente a tres tratamientos: dieta regular; dieta regular con adición del 10% de semillas de lino enteras; y dieta regular con adición del 10% de semillas molidas. La composición de la dieta afecta los perfiles de ácidos grasos en la carne, y las diferencias fueron más evidentes entre la dieta control y la dieta con adición de semillas molidas. La carne de caimán presenta un perfil de ácidos grasos saludable para el consumo humano y una proporción ideal entre n-6 / n-3. La adición de semillas de lino molidas mejora la calidad de la carne de caimán, reduciendo la concentración de ácidos grasos saturados, e incrementando la concentración de ácidos grasos oleicos y α-linolénicos. es
dc.format.extent 25-33 es
dc.language en es
dc.subject Caiman latirostris es
dc.subject Fatty acids es
dc.subject α-linolenic acid es
dc.subject Crocodile farming es
dc.subject Ácidos Grasos es
dc.subject ácido α-linolénico es
dc.subject Cría de cocodrilos es
dc.title Lipid profile of yacarés overo meat fed with diets enriched with flax seeds en
dc.title.alternative Perfil lipídico de la carne de yacarés overo alimentados con dietas enriquecidas con semillas de lino es
dc.type Articulo es
sedici.identifier.uri https://ri.conicet.gov.ar/11336/42568 es
sedici.identifier.other hdl:11336/42568 es
sedici.identifier.issn 0798-7269 es
sedici.creator.person Piña, Carlos Ignacio es
sedici.creator.person Lucero, Leandro Exequiel es
sedici.creator.person Simoncini, Melina Soledad es
sedici.creator.person Peterson, Graciela Beatriz es
sedici.creator.person Tavella, Marcelo es
sedici.subject.materias Zoología es
sedici.description.fulltext true es
mods.originInfo.place Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata es
sedici.subtype Articulo es
sedici.rights.license Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
sedici.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
sedici.description.peerReview peer-review es
sedici.relation.journalTitle Zootecnia Tropical es
sedici.relation.journalVolumeAndIssue vol. 34, no. 2 es


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