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dc.date.accessioned | 2020-07-16T17:26:49Z | |
dc.date.available | 2020-07-16T17:26:49Z | |
dc.date.issued | 2017-12 | |
dc.identifier.uri | http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/100906 | |
dc.description.abstract | Diet influences fatty acid composition of meat in monogastric animals; increasing essential fatty acids of meats would improve its nutritional quality for human consumption. The objective of the present research was to estimate the lipid profile of commercially-raised caimans, and to evaluate if addition of flaxseed into diet improves n-3 fatty acids concentration in meat. Caimans were randomly assigned to three treatments: regular food; addition of 10% whole flaxseed; and addition of 10% mashed flaxseed. Diet composition affected fatty acid profiles in the meat, and differences were more evident between control and mashed flaxseeds. Caiman meat presents a healthy fatty acid profile for human consumption and an ideal ratio n-6 / n-3. Addition of mashed flaxseeds to diet improves caiman meat qualities, by reducing the concentration of saturated fatty acids, and increasing concentration of oleic, and α-linolenic fatty acids. | en |
dc.description.abstract | La dieta influye en la composición de los ácidos grasos de la carne de los animales monogástricos; incrementar los ácidos grasos en las carnes para consumo humano, mejoraría su calidad nutricional. En este estudio, se conoció el perfil lipídico de la carne de caiman comercializada, y se evaluó si la adición de semillas de lino a la dieta mejoraría la concentración de ácidos grasos n-3 en la carne. Los caimanes fueron asignados aleatoriamente a tres tratamientos: dieta regular; dieta regular con adición del 10% de semillas de lino enteras; y dieta regular con adición del 10% de semillas molidas. La composición de la dieta afecta los perfiles de ácidos grasos en la carne, y las diferencias fueron más evidentes entre la dieta control y la dieta con adición de semillas molidas. La carne de caimán presenta un perfil de ácidos grasos saludable para el consumo humano y una proporción ideal entre n-6 / n-3. La adición de semillas de lino molidas mejora la calidad de la carne de caimán, reduciendo la concentración de ácidos grasos saturados, e incrementando la concentración de ácidos grasos oleicos y α-linolénicos. | es |
dc.format.extent | 25-33 | es |
dc.language | en | es |
dc.subject | Caiman latirostris | es |
dc.subject | Fatty acids | es |
dc.subject | α-linolenic acid | es |
dc.subject | Crocodile farming | es |
dc.subject | Ácidos Grasos | es |
dc.subject | ácido α-linolénico | es |
dc.subject | Cría de cocodrilos | es |
dc.title | Lipid profile of yacarés overo meat fed with diets enriched with flax seeds | en |
dc.title.alternative | Perfil lipídico de la carne de yacarés overo alimentados con dietas enriquecidas con semillas de lino | es |
dc.type | Articulo | es |
sedici.identifier.uri | https://ri.conicet.gov.ar/11336/42568 | es |
sedici.identifier.other | hdl:11336/42568 | es |
sedici.identifier.issn | 0798-7269 | es |
sedici.creator.person | Piña, Carlos Ignacio | es |
sedici.creator.person | Lucero, Leandro Exequiel | es |
sedici.creator.person | Simoncini, Melina Soledad | es |
sedici.creator.person | Peterson, Graciela Beatriz | es |
sedici.creator.person | Tavella, Marcelo | es |
sedici.subject.materias | Zoología | es |
sedici.description.fulltext | true | es |
mods.originInfo.place | Instituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata | es |
sedici.subtype | Articulo | es |
sedici.rights.license | Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) | |
sedici.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ | |
sedici.description.peerReview | peer-review | es |
sedici.relation.journalTitle | Zootecnia Tropical | es |
sedici.relation.journalVolumeAndIssue | vol. 34, no. 2 | es |