En inglés
Diet influences fatty acid composition of meat in monogastric animals; increasing essential fatty acids of meats would improve its nutritional quality for human consumption. The objective of the present research was to estimate the lipid profile of commercially-raised caimans, and to evaluate if addition of flaxseed into diet improves n-3 fatty acids concentration in meat. Caimans were randomly assigned to three treatments: regular food; addition of 10% whole flaxseed; and addition of 10% mashed flaxseed. Diet composition affected fatty acid profiles in the meat, and differences were more evident between control and mashed flaxseeds. Caiman meat presents a healthy fatty acid profile for human consumption and an ideal ratio n-6 / n-3. Addition of mashed flaxseeds to diet improves caiman meat qualities, by reducing the concentration of saturated fatty acids, and increasing concentration of oleic, and α-linolenic fatty acids.
En español
La dieta influye en la composición de los ácidos grasos de la carne de los animales monogástricos; incrementar los ácidos grasos en las carnes para consumo humano, mejoraría su calidad nutricional. En este estudio, se conoció el perfil lipídico de la carne de caiman comercializada, y se evaluó si la adición de semillas de lino a la dieta mejoraría la concentración de ácidos grasos n-3 en la carne. Los caimanes fueron asignados aleatoriamente a tres tratamientos: dieta regular; dieta regular con adición del 10% de semillas de lino enteras; y dieta regular con adición del 10% de semillas molidas. La composición de la dieta afecta los perfiles de ácidos grasos en la carne, y las diferencias fueron más evidentes entre la dieta control y la dieta con adición de semillas molidas. La carne de caimán presenta un perfil de ácidos grasos saludable para el consumo humano y una proporción ideal entre n-6 / n-3. La adición de semillas de lino molidas mejora la calidad de la carne de caimán, reduciendo la concentración de ácidos grasos saturados, e incrementando la concentración de ácidos grasos oleicos y α-linolénicos.