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dc.date.accessioned 2025-03-14T17:08:41Z
dc.date.available 2025-03-14T17:08:41Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier.uri http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/177405
dc.description.abstract Animal lectins are proteins that have the ability to bind monosaccharide or oligosaccharide carbohydrates. They were classified into five families according to their primary structure. Galectins, one of the members of this group, were previously known as S-type lectins or S-Lac. The galectin family is a phylogenetically conserved lectin family which shared amino acid sequences and a carbohydrate recognition domain. All galectins bind lactose and other β-galactosidic oligosaccharides. Fifteen mammalian galectins have been identified, being designated as Gal-1 to Gal-15. We have previously demonstrated that porcine spleen Gal-1 interacts with resting human platelets and after activation with thrombin (Tr) demonstrating the presence of receptors, a necessary condition in order to exert functional roles. The discovery of endogenous Gal-1 and their potential ligands/receptors, suggest an autocrine mechanism acting in HPlt (human platelets) to produce different functional roles. The information available is very poor which demonstrates the need to deep other aspects, some of which have already been addressed (localization and ultrastructural changes, protein associations and platelet receptors) and other are pending, as its relevance in platelet physiopathology, in particular its association with thrombotic and inflammatory processes. en
dc.description.abstract Las lectinas animales son proteínas que tienen la capacidad de unir carbohidratos, monosacáridos u oligosacáridos simples. Fueron clasificadas en cinco familias de acuerdo a su estructura primaria. Las galectinas, uno de los miembros de este grupo, fueron previamente conocidas como lectinas de tipo S o S-Lac. Las galectinas son una familia filogenéticamente conservada de lectinas que contienen secuencias de aminoácidos características compartidas y dominios de reconocimiento de carbohidratos. Todas las galectinas unen lactosa y otros oligosacáridos β-galactosídicos. Se han identificado 15 galectinas de mamíferos, siendo designadas como Gal-1 a Gal-15. En nuestro trabajo, demostramos que la Gal-1 esplénica porcina interacciona con plaquetas humanas (PltH) en reposo y luego de la activación con trombina (Tr) lo cual demuestra la presencia de receptores, condición necesaria para que pueda ejercer algún rol funcional. El hallazgo de Gal-1 endógena y de posibles receptores, permite suponer que un mecanismo autócrino actúe en la Plth para ejercer diferentes roles funcionales. La información disponible es muy escasa lo que demuestra la necesidad de profundizar otros aspectos, algunos de los cuales ya han sido abordados (localización y cambios ultraestructurales, asociaciones proteicas y receptores plaquetarios) y otros están pendientes de encarar, como su relevancia en la fisiopatología plaquetaria, en particular su vinculación a procesos trombóticos y a la inflamación. es
dc.format.extent 234-241 es
dc.language en es
dc.subject galectin-1 es
dc.subject human platelets es
dc.subject trombin es
dc.title Recent studies on human platelets-galectin-1 interactions en
dc.type Articulo es
sedici.identifier.issn 2545-8655 es
sedici.creator.person González, Mariana Marta es
sedici.creator.person Fink, Nilda Esther es
sedici.subject.materias Química es
sedici.description.fulltext true es
mods.originInfo.place Facultad de Ciencias Exactas es
sedici.subtype Articulo es
sedici.rights.license Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
sedici.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
sedici.description.peerReview peer-review es
sedici.relation.journalTitle The Journal of the Argentine Chemical Society es
sedici.relation.journalVolumeAndIssue vol. 97, no. 1 es


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