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dc.date.accessioned 2025-04-16T17:50:41Z
dc.date.available 2025-04-16T17:50:41Z
dc.date.issued 2024-04-11
dc.identifier.uri http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/178266
dc.description.abstract Meat and meat products promote the growth of pathogens such as Shiga toxin-producing Escherichia coli and Salmonella spp. In this work, an evaluation was carried out through risk quantification and microbiological analysis on ground beef and environmental surfaces in butcher shops, of Tafí Viejo city, Tucumán province. The study was carried out in three periods: period 1 (description of the health-status), period 2 (implementation of improvement actions) and period 3 (verification of success). Ground beef samples and environmental surfaces were analyzed in the previously described periods. The improvement actions in each butcher shop were implemented on the deviations detected in the first period. An increase of 35.7 % in low-risk butchers was observed. Microbial indicators in ground beef were significantly lower for total aerobic mesophilic microorganisms and Stapylococcus aureus, compared to the first period. In ground beef samples and environmental surfaces, the detection/isolation of STEC non-O157, presented a 100 % decrease in the verification period. The detection of Salmonella spp. showed a reduction of 14.3 % only on ground beef samples. This study confirms that the implementation of a risk management program in butcher shops would reduce contamination of ground beef and the environment with pathogens. en
dc.description.abstract La carne y los productos cárnicos promueven el crecimiento de patógenos como Escherichia coli productora de toxina Shiga y Salmonella spp. Se realizó una evaluación mediante cuantificación de riesgo y análisis microbiológicos en carne picada y superficies ambientales en carnicerías de Tafí Viejo, provincia de Tucumán. El estudio se realizó en tres periodos: periodo 1 (descripción del estado sanitario), periodo 2 (implementación de acciones de mejora) y periodo 3 (verificación del éxito). Se analizaron muestras de carne picada fresca y superficies ambientales en los períodos 1-3 previamente descritos. Las acciones de mejora en cada carnicería se implementaron siguiendo los desvíos detectados en el primer período. Se observó un aumento del 35.7 % en carnicerías de bajo riesgo. El recuento de los microorganismos indicadores en carne picada resultó significativamente menor para microorganismos mesófilos aerobios totales y Stapylococcus aureus, en comparación con el período 1. En las muestras analizadas, la detección/aislamiento de STEC no-O157, presentó una disminución del 100 % en el período de verificación. La detección de Salmonella spp. mostró una reducción del 14.3 % en muestras de carne picada. Este estudio confirma que la implementación de un programa de gestión de riesgos en carnicerías reduciría la contaminación de la carne y el medio ambiente con patógenos. es
dc.language en es
dc.subject Enfermedades transmitidas por alimentos es
dc.subject Salmonella spp. es
dc.subject STEC es
dc.subject riesgo higiénico sanitario es
dc.subject carnicerías es
dc.subject Food borne illnesses es
dc.subject hygienic health risk es
dc.subject butcher shops es
dc.title Assessment of hygienic-sanitary status and implementation of an integral risk management program in butcher shops from Tafí Viejo city, Tucumán, Argentina en
dc.title.alternative Evaluación del estado higiénico-sanitario e implementación de un programa de gestión integral de riesgos en carnicerías de la ciudad de Tafí Viejo, Tucumán, Argentina en
dc.type Articulo es
sedici.identifier.uri https://revistas.unlp.edu.ar/analecta/article/view/16423 es
sedici.identifier.other https://doi.org/10.24215/15142590e087 es
sedici.identifier.issn 1514-2590 es
sedici.creator.person Moreno Mochi, Maria Paula es
sedici.creator.person Vargas, Juan Martin es
sedici.creator.person Costa, Magdalena es
sedici.creator.person Solorzano, María Victoria es
sedici.creator.person Vega, Silvia es
sedici.creator.person Condori, Susana es
sedici.creator.person Leotta, Gerardo Aníbal es
sedici.creator.person Jure, María Angela es
sedici.subject.materias Ciencias Veterinarias es
sedici.description.fulltext true es
mods.originInfo.place Facultad de Ciencias Veterinarias es
sedici.subtype Articulo es
sedici.rights.license Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
sedici.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
sedici.description.peerReview peer-review es
sedici.relation.journalTitle Analecta Veterinaria es
sedici.relation.journalVolumeAndIssue vol. 44 es


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