En inglés
Tuta absoluta (Meyrick) is an important tomato pest that also feeds on other host-plants from the Solanceae family. We studied the effect of two cultivated plants, tomato (Lycopersicum esculentum Mill.) and potato Solanum tuberosum L. on the development and populational parameters of T. absoluta related with host-plant suitability. Larval developmental time, pupal weight, mean fecundity and an index of host-plant quality (IPQ = pupal weight / frass weight) were estimated. Ages-pecific survivorship and fecundity life tables were constructed in the laboratory to evaluate the following populational parameters: net reproductive rate (Ro), intrinsic rate of increase (r) and generation time (T). Larval developmental time was shorter and pupal weight was higher (P < 0.0001) for larvae reared on tomato (P < 0.0001). Mean fecundity was not significantly different on both plants (P = 0.07) and food quality of host-plant was higher for tomato (P = 0.02). Mean population parameters on tomato were: Ro = 48.92; T = 27.98, r = 0.14; and on potato: Ro = 14.43; T = 32.35, r = 0.08. Although results showed that tomato was a more suitable host-plant and had a better nutritional quality than potato, when T. absoluta fed on potato the potential population increase requires attention. Under appropriate climatic conditions, spatial and temporal coincidence between crop and pest, T. absoluta could become a pest for the potato crop.
En español
Tuta absoluta (Meyrick) es una importante plaga del tomate que puede utilizar también otras solanáceas como plantas huéspedes. Este trabajo evaluó el efecto del tomate, Lycopersicum esculentum Mill. y la papa, Solanum tuberosum L., sobre algunos aspectos del desarrollo y parámetros poblacionales relacionados con la calidad del alimento. Se midieron: duración del estado larval, peso pupal, fecundidad y un índice de la calidad alimentaria de la planta huésped (peso pupal / peso de heces). Por medio de tablas de vida en el laboratorio se obtuvieron datos de supervivencia y fecundidad específicas por edad con los cuales se calcularon: tasa reproductiva neta (Ro), tasa intrínseca de crecimiento (r) y tiempo generacional (T). Los individuos alimentados con tomate tuvieron una menor duración del estado larval (P < 0,0001), y un mayor peso pupal (P < 0,0001) que con papa. La fecundidad promedio fue marginalmente más alta en tomate (P = 0,07) mientras que la calidad nutricional fue mayor para el tomate (P = 0,025). Los parámetros poblacionales promedio fueron: Ro = 48,92; T = 27,98, r = 0,14, en tomate; y Ro = 14,43; T = 32,35, r = 0,08 en papa. Si bien los resultados indicaron que el tomate exhibió una mayor calidad nutricional que la papa, las cohortes de T. absoluta alimentadas con este huésped secundario, mostraron un crecimiento relativamente importante. Bajo condiciones climáticas favorables y una coincidencia espacial y temporal entre la polilla y el cultivo de papa, sus poblaciones podrían convertirse en una plaga para el mismo.