En inglés
This essay discusses the commercial availability of objects related to foodways in the city of Buenos Aires during the Viceroyalty of the Río de la Plata (1776-1810). To this information is added an analysis of the ways in which these utensils were used within domestics contexts. The material culture of these commercial and domestic contexts is approached through the analysis of inventories found in the city's probate records. As a result, the study suggests that both the different ways of organising food related activities within domestic contexts and the commercial supply of the related objects are partially a consequence of the social mobility and migrations propitiated by the creation of the Viceroyalty.
En español
En este trabajo se discute la forma en que se estructuraba la oferta de objetos relacionados con las prácticas de alimentación en la ciudad de Buenos Aires durante el período virreinal (1776-1810). Se contrapone esta información al análisis de las maneras en que estos utensilios eran utilizados en los ámbitos domésticos. El abordaje a la cultura material de los contextos, tanto comerciales como domésticos, se realiza a partir de los ítems listados en inventarios post mortem de habitantes de esta ciudad. Como resultado se plantea que tanto las diferentes formas de organizar la alimentación a nivel doméstico como la oferta comercial de objetos responden parcialmente a la coyuntura particular de movilidad social y migraciones, las cuales fueron propiciadas por la creación del Virreinato del Río de la Plata.