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Large areas of the Chaco Pampean plain have aquifers containing high values of As. The use of this water to irrigate horticultural species, in particular for fresh consumption, could have direct consequences on the human health as well as in the agricultural soils. The aim of this work was directed to the evaluation of the effect of the rich-arsenic water irrigation on the yield-crop of Eruca sativa. Likewise, the arsenic content in the vegetal and in the soil was analyzed. Assays with completely randomized block design and factorial arrangement (type of soil/alkalinity of water/level of As) were carried out with two type of soils of different texture (sandy loam and silty loam). The pots were kept at 90 % of field capacity, with a daily irrigation, by using waters of different alkalinity. Three concentrations of arsenic were used (100, 250 and 500 μg L- 1). Dry matter (from vegetal heated at 60 ° C) and the concentration of As in plant and in soils were the evaluated variables. The irrigation conditions affected the tenor of arsenic in plants as well as in soils, in particular in silty loam soils, according to literature. Although it is observed a trend to increase the arsenic concentration in plant through irrigation, it is not possible to establish a reliable relationship between the concentration of As in plant and performance. Moreover, the soil content increased slightly with irrigation, in particular in the silt-loam soil, without reaching hazard limits in the first sowing. While the concentration of As in fresh vegetable is below the limit established by the legislation, its use could mean a contribution to the daily intake of arsenic, which would add to the hazard caused by the drinking water with arsenic.
In SpanishAmplias zonas de la planicie Chaco-Pampeana poseen acuíferos conteniendo valores elevados de As. El empleo de este tipo de agua en el riego de especies hortícolas, particularmente de consumo fresco, podría tener consecuencias sanitarias directas sobre la población y contaminar el suelo de producción. Los objetivos del trabajo fueron dirigidos a la evaluación del contenido de As en la especie Eruca sativa y en el suelo de cultivo regado con aguas de diferente concentración de As y alcalinidad. Se realizó un ensayo con diseño DBCA y arreglo factorial (tipo de suelo/alcalinidad del agua/nivel As) empleando dos suelos texturalmente distintos (franco-arenoso y franco-limoso), con el desarrollo de 20 plantas/maceta. Las macetas se mantuvieron al 90% de la capacidad de campo (riegos diarios con dos aguas de diferente alcalinidad) y 3 concentraciones de As (100, 250 y 500 μg L-1), empleando las aguas originales como testigo. Las variables evaluadas fueron materia seca vegetal (60 ºC) y la concentración de As en planta y suelo. Las condiciones de riego modificaron el tenor de As en planta hasta niveles de toxicidad citados en la literatura, particularmente en el suelo franco-limoso. Si bien se observa una tendencia al aumento de la concentración de As en vegetal a través del riego, no es posible establecer una fehaciente relación entre la concentración de As en vegetal y el rendimiento. Por otra parte, el contenido en suelo aumentó ligeramente con el riego, observando los mayores niveles en el suelo franco-limoso, sin alcanzar límites de peligrosidad en una primera siembra. Si bien la concentración de As en vegetal fresco se encuentra dentro de los límites establecidos por la Legislación, su consumo podría significar un aporte a la ingesta diaria de As, que se sumaría a los perjuicios ocasionados por el agua de bebida.